četvrtak, 27. ožujka 2008.

Prezentacija radionice She She Popa

Centar za dramsku umjetnost vas u sklopu projekta Autoceste znanja poziva na prezentaciju radionice njemačke kazališne skupine She She Pop koja će se održati u četvrtak 27. 3. u Teatru ITD (polukružna dvorana) s početkom u 20 i 30 h.

petak, 14. ožujka 2008.

She She Pop It!

She She Pop je izvedbeni kolektiv osnovan 1993. tijekom studija na Institut fur Angewandte Theaterwissenschaft u Giessenu. Uz Gob Squad, Showcase Beat Le Mot i Rimini Protokoll oni predstavljaju zaštitni znak ove škole. Članovi She She Popa su: Johanna Freiburg, Fanni Halmburger, Lisa Lucassen, Mieke Matzke, Ilia Papatheodorou, Berit Stumpf and Sebastian Bark.
She She Pop posvećen je radu u kolektivu koji naglašava dijeljenje zajedničke povijesti i izvedbenih kvaliteta, te ohrabruje jednaku uključenost svih sudionika u radni proces. Zbog svega ovoga, tradicionalna hijerarhija autor, narator i protagonist je suspendirana u njihovim izvedbama. Izvođač kao autorizirani zastupnik na pozornici postaje odgovoran. Ova odgovornost jeste jedna od prevladavajućih crta u njihovom radu.
Svaka produkcija She She Pop prezentira kazališni prostor u kojem se činjenica publike koja gleda čini vidljivom. Odnos između izvođača i gledatelja koji proizlazi iz toga često je tema otvorenog diskursa koji se proizvodi na pozornici. Zbog toga je povijest She She Popa također povijest istraživanja i interakcije s publikom. U različitim izvedbama članovi She She Popa podlagali su se otvoreno voajerističkoj poziciji gledatelja.

Sebastian Bark rođen je 1972. u Redwood City, California. Studirao je kazalište, glazbu i kulturalne studije u Berlinu i diplomirao na Humboldt Universitaetu 2001. Stalan je član skupine She She Pop od 1999. Uz svoj izvedbeni rad bavi se i razvijanjem novih koncepata za suvremenu operu kao član nezavisne operne komapanije Novoflot i radi redovito kao oblikovatelj zvuka za Live Art-Collective Gob Squad.

Lisa Lucassen rođena je 1969 u Dusseldorfu, a trenutno prebiva u Berlinu. Diplomirala je na Insitut fur Angewandte Theaterwissenschaft u Giessenu 1995. Jedna je od osnivačica skupine i nastupila je u svakoj od ukupno 23 predstave She She Popa.

Radionica njemačke skupine She She Pop

U sklopu projekta Autoceste znanja Centar za dramsku umjetnost vas poziva na radionicu Lise Lucassen i Sebastiana Barka, članova njemačke kazališne skupine She She Pop,

STRANGE CREATURES - A FAMILY ALBUM

koja će se održati od 25. 3. do 28. 3. u prostorijama teatra ITD.


“Da bi obitelj funckionirala mora biti jednako ugodna kao i grozna."


Lisa Lucassen i Sebastian Bark pozivaju sudionike radionice na potragu za utopijskom obitelji, te usputno skupljanje čudovišta koja otkriju u zajedničkom obiteljskom albumu. Korištenjem obiteljskih portreta, uz pretpostavku da je svatko ekspert za njihovo čitanje i interpretiranje, ovdje se naglasak ne stavlja na bliskost ili udaljenost koju svatko ima u odnosu sa svojim bližnjima u stvarnome životu, nego na fascinaciju onim čudnim bićima koji su naši roditelji, braća ili sestre. Tema obitelji primorava izvođača da se, dok ih istražuju, u isto vrijeme distanciraju od svojih iskustava. Kroz radionicu će biti razvijeni i isprobani različiti načini stvaranja, istraživanja i falsificiranja osobnih materijala.

Ova radionica nastavak je bavljenja temom obitelji koja je bila u središtu istraživanja posljednje produkcije skupine She She Pop “Family Album”, te različitim izvedbenim potencijalima koje ta tema nudi. Budući da je tema obitelji univerzalna – svatko ima obitelj, ili bi je htio imati, ili je (što je naročito zanimljivo) ne bi htio imati – čini se da je ona idealna matrica za kazališni rad jer uključuje različite potencijalne scenarije s kojima se manje-više svi mogu identificirati.

Kao mala ilustracija principa po kojem će radionica funkcionirati, te da bi naglasili kolektivni karakter radnog procesa, Lisa i Sebastian daju sljedeći primjer: osoba A donosi fotografiju, osoba B piše tekst o toj fotografiji, osoba C izvodi taj tekst, osoba D pjeva pjesmu, dok osoba E može plakati i govoriti o tome.

Za sudjelovanje u radionici potrebno je donijeti sljedeće stvari:

• obiteljski portret: sliku (ili više slika) na kojoj su dvije osobe ili druga bića koja su ili bi mogla ili bi trebala ili ne bi trebala biti obitelj;
• pjesmu koja ima bilo koju vrstu obiteljske tematike (ili vi tvrdite da ima);
• bijelu majicu.

Prijavu sa životopisom slati na ana@cdu.hr najkasnije do 22. 3.

Program je financijski podržao Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.