nedjelja, 27. siječnja 2008.

CONSTRUCTING MAY 4TH 1980

Centar za dramsku umjetnost vas poziva na radionicu Floriana Malzachera i Berna Oda Polzera u sklopu projekta Autoceste znanja:

CONSTRUCTING MAY 4TH 1980

radionica

26.30- siječnja 2008. u Teatru &TD, Savska 25, Zagreb

Uzimajući datum Titove smrti, Florian Malzacher i Berno Odo Polzer predlažu kontekst u kojem radikaliziraju osnovnu ideju projekta Autoceste znanja, destabilizaciju odnosa moći u prijenosu znanja. Namjerno birajući rekonstrukciju događaja o kojem ne znaju dovoljno (ili barem manje od polaznika radionice), oni će nastojati istražiti kako funkcionira radionica u kojoj format rada nije unaprijed postavljen. Datum Titove smrti izabran je arbitrarno i služi kao pretekst. Kao glavnu referencijalnu i polaznu točku, voditelji radionice predlažu rad Alexandera Klugea, jednog od najradikalnijih njemačkih filmskih i televizijskih stvaralaca. Više od 30 godina Kluge razvija specifičnu radnu metodu kroz koju spaja činjenice s fikcijom, osobne anegdote s povijesnim i političkim faktima, znanstvenim narativima, astronomijom i fizikom. Na taj način on otvara iznenađujuće nove perspektive na povijest.

Njegova metoda poslužit će kao alat za kolaboraciju u radu koji nema samo jednog autora. Radionica će najprije dati uvid u rad i radnu metodu Alexandera Klugea kroz filmove i tekstualne materijale. Nakon toga će se prijeći u drugu fazu u kojoj će se vršiti istraživanje, skupljanje materijala, pravljenje intervjua, snimanje, pisanje. U posljednjoj fazi vršit će se montaža ovih materijala, koja bi, u ovom slučaju, mogla biti neka vrsta instalacije – soba koja predstavlja jedan dan u vremenu: 4. svibnja 1980.

Radionica će se održati od 26. do 30. siječnja u teatru ITD u terminu od 10 do 16 h. Broj polaznika je ograničen na 10.

Radionica je na engleskom jeziku. Sudionici su pozvani da sa sobom donesu što više različitih materijala u bilo kojem mediju o 4. svibnju 1980. Također je potrebno i prijenosno računalo.

Sve prijave slati na ana@cdu.hr, najkasnije do srijede 23. siječnja. U prijavi navesti umjetničko područje iz kojeg polaznik dolazi.

Florian Malzacher je kurator festivala steirischer herbst u Grazu. Jedan je od urednika knjige “Not Even A Game Anymore” o radu kazališne skupine Forced Entertainment, te koautor knjige “Experten des Alltags - Das Theater von Rimini Protokoll”.

Berno Odo Polzer umjetnički je voditelj Wien Modern Festivala, dramaturg u različitim plesnim i izvedbenim projektima, te glazbeni kurator.

***

Program je financijski podržao Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Nema komentara: